3 de febr. 2010

Història d'una renúncia ( I )

Sempre he trobat interessant l'astronàutica i precisament vaig descobrir el potencial del món dels blocs cercant informació sobre aquest tema. La pàgina de la NASA sempre ha estat interessant de visitar, però espesa de remenar i difícil d'entendre del tot a no ser que en fossis un bon coneixedor del tema. Descobrir els blocs va ser com obrir la llum en una habitació mig fosca. No tan sols aporten informació actualitzada, si no que la comenten, opinen, debaten i a més pots preguntar.

Doncs bé, tota aquesta blogosfera temàtica s'ha vist sacsejada aquesta setmana amb la presentació dels pressupostos de l'administració Obama per la NASA pels propers anys.

El rebombori ve degut a que Obama manté la jubilació dels transbordadors espacials per enguany i no preveu construir cap altre coet per enviar astronautes a l'espai, ni a la Lluna ni tan sols en orbita baixa. Sí, així de fort. Cal, però, matitzar-ho.

La jubilació de l'Space Shutle estava prevista i el dubte era si s'allargaria o no. Doncs no. Aquestes poc segures, molt cares i poc eficaces naus ja tenen els seus anys i urgeix retirar-les tan bon punt hagin acabat la construcció de l'Estació Espacial Internacional.
L'anterior president, G.W. Bush va deixar a l'Obama moltes factures per pagar i un projecte gens factible anomenat Constellation que preveia la creació de coets i naus per tornar a la Lluna i anar a Mart. Aquest projecte es cancel·la totalment.

Doncs bé, a partir de l'any que ve i per primera vegada des que Alan Shepard es va convertir en el primer astronauta nord-americà, el govern dels EUA no tindrà un propulsor propi, ni operatiu ni en projecte, per enviar els seus astronautes a l'espai.
Això si, seguiran tenint astronautes doncs preveuen continuar participant en el projecte de l'ISS fins almenys a final de la dècada.

Com s'ho faran doncs per anar a l'estació espacial? us preguntareu.

Doncs bé, els funcionaris astronautes ianquis utilitzaran de moment les naus ruses Soyuz, ja que la NASA ha reservat totes les places disponibles en aquestes naus que són les que porten i tornen les tripulacions permanents de l'estació.
Més endavant confien que l'aportació de fons que faran permeti a la industria privada nord-americana tenir a punt un coet i una càpsula aptes per enviar tripulants a l'estació situada en orbita baixa. Naus com ara la Dragon de l'empresa Space-X.

Aquest vídeo d'animació al You Tube és del poc que quedarà del programa Constellation, una vegada els Congrés americà aprovi els pressupostos presentats per Obama.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada