16 de març 2010

Misión eclipse : el poder de les xarxes

Fa pocs dies em pensava que hi entenia alguna cosa d'això d'internet, però ja he vist que no.

Ho dic per com ha acabat la primera fase del concurs Misión Eclipse de LV. En aquesta primera fase el públic podia votar entre els deu candidats, com ja sabeu tots aquells a qui us vaig demanar el vostre vot per en Xevi. Doncs bé, les votacions van començar amb un parell de concursantes destacant per sobre la resta i ha acabat amb un ascens vertiginós i victòria d'un dels que al principi estava en les darreres posicions.

Aquesta espectacular aclaparació de vots via web ha estat possible gràcies al suport rebut per una web de foros d'internet que s'ha postulat a favor d'aquest concursant i ha demanat als seus membres que hi participessin. Diuen que no ha estat tan espectacular com la que van fer al concurs d'Eurovisión, però jo ho he trobat increïble.
Pel que m'ha semblat altres concursants també han recorregut a altres foros, però pel que es veu el de Forocoches és el més gran i més ben organitzat, la qual cosa els ha permès fer aquesta demostració de musculatura digital sense gairebé despentinar-se.

Amb tot no han fet res que no estigui admès en les bases del concurs i que els altres no haguem fet de manera mes innocent i ineficaç.

Passa però, que tot això canvia les coses. Ara l'astronomia i rapa nui deixen de tenir cap mena d'importància i el concurs passa a esdevenir una competició de xarxes socials on a tothom ja li ha quedat clar qui té més capacitat.

En certa manera, i deixeu-me posar una comparació, és com si en la lliga de futbol els partits els guanyés el club que té més socis. Aleshores si tothom ja sap quin és el que en té més, quin sentit té seguir jugant? Seria espectacular veure jugar a Messi contra un equip que se sap derrotat ja d'entrada i que faci el que faci ho té tot perdut per una qüestió numèrica?

Pels que els agrada el futbol, o en el nostre cas els que ens agrada l'astronomia i els llocs remots, tot deixa de tenir sentit, o almenys el sentit que tenia fins ara.

Així doncs, canviem de joc i esperem que aquest combat de xarxes pugui ser almenys igual d'interessant que el debat sobre divulgació científica que es prometia al principi.

7 comentaris:

 1. Sí, la cosa ha estat sorprenent.

  Deies que hi ha més fases, no? A veure com acaba la cosa...

  ResponElimina
 2. Joan, no oblidis que l'última paraula la té el jurat. I no són imbècils. Fixa't en el vídeo del primer programa. Sobre Traveria solament han dit una paraula. I silenci sepulcral. Siguiente.

  No està toto decidit. Jo ahir volia plegar. Avui no. Hi ha encara joc per endavant.

  ResponElimina
 3. Alasanid, Toni, per a mi el problema no és ni el concursant que va primer, ni el foro que li dona suport.
  El que sospito és que en el fons a LV el que li interessa es precisament la participació massiva d'aquests foros. Li donen audiència i presència de la seva marca en aquests col.lectius nombrosos. Es una manera barata d'arribar a molta gent i a vegades em dona la sensació com si els concursants no fóssiu res més que simples esquers per a atraure a tota aquesta gent.
  Potser no és que el joc hagi canviat, és que sempre ha estat aquest.

  ResponElimina
 4. Aquí hi ha un "quid pro quo": LV m'utilitza a mi i jo la utilitzo a ella. Gràcies a mi ella arriba a més gent i gràcies a ella jo també arribo a més gent. Estem en paus. Ella penetra en les xarxes socials i jo penetro en un sector de potencials lectors del meu blog i del meu llibre... ¿Pilles?

  ResponElimina
 5. Jo faig servir més l'expressió "win to win", però no és això.
  No retrec a LV la voluntat d'aconseguir audiència, és licit. El que no ho seria és fer-vos fer unes proves que no tenen cap valor alhora de decidir el guanyador. Si l'únic que compta es l'audiència doncs que es digui clar. Es fa un concurs a veure qui es capaç d'aconseguir-ne més i tots contents. Però si aquesta es la llei, aleshores que no vinguin amb rotllos com lo de la comunicació i l'astronomia.
  De totes maneres segueixo dient que lo millor del concurs és tot el que aporteu els participants. Esperem que LV i el jurat estiguin a l'alçada.

  ResponElimina
 6. No he seguit el concurs i potser ara diré una tonteria però, perquè hi ha una votació pública per escollir una persona amb prou coneixements com per serguir un fet científic. No ho hauria de fer un jurat qualificat i prou?

  ResponElimina
 7. La idea, Miquel, és que el guanyador sigui capaç de connectar amb el public més enllà dels aspectes purament científics. Per això hi ha un mix de votació popular i jurat.
  En principi no es mala idea, doncs a l'haver-hi molts punts de vista és més fàcil elegir a la persona que connectarà millor amb tothom.
  Això sempre i quan tots els que voten ho facin amb el criteri de triar al millor comunicador.
  Ara bé, si entre el col·lectiu hi ha un grup molt nombrós que vota amb altres criteris (com podria ser votar al que porta una determinada samarreta)aleshores l'objectiu inicial es desvirtua.
  És quasi impossible controlar els criteris amb els que vota la gent, però si això es fa visible aleshores es genera el problema i ja que s'ha pogut fer dins les normes del joc, la pregunta és si el que ha fet les normes ho havia previst o no.

  ResponElimina