18 de març 2010

Preguntes

La Ivette i uns altres estudiants de la Universitat de Vic ens han fet arribar als membres de l'Osonosfera un qüestionari amb disset preguntes sobre el món del blocs.

Això, com passa sovint amb altres temes, ha provocat un petit debat via e-mail per veure com podíem contestar-los. Jo he proposat que podríem respondre fent un post, no contestant-les totes, però si escollint-ne alguna. ( Astuta manera d'estalviar-se setze respostes, no creieu? )

Ja posats a fer n'he agafat dues fusionant-les per donar una sola resposta. De manera que la pregunta és:

- Quins avantatges/inconvenients comporta que els usuaris d’Internet puguin interactuar a la xarxa a través del seu blog?


L'avantatge dels blocs és que ens permeten tenir un canal de comunicació directe amb qui vulgui escoltar-nos, i ho permeten d'una manera tan fàcil que es converteixen en un mitjà universal i accessible a (quasi) tothom.

Es crea d'aquesta manera una amplia varietat d'opinions i punts de vista que no estan filtrats per intermediaris, que permeten una complicitat molt directe entre emissor i receptor, que tenen una frescor i varietat cromàtica infinita, i que acaben aportant molta llum a la realitat que ens envolta.
També pots trobar fàcilment a gent interessada en temes que a tu t'agraden.

Els inconvenients venen més per un ús inapropiat que pel propi mitjà. També que malgrat hi ha un percentatge baix de gent que els fa servir, és impossible seguir-los tots. Que (sovint) fa mandra escriure un post o que (sovint) no saps que dir i acabes dient el mateix que tothom. Que per molt art que hi posis, els amics t'acaben demanant sempre que els expliquis que has escrit enlloc de llegir-ho ells mateixos. Que si un dia d'aquest Google canvia de parer ens haurem de buscar una altra joguina. Que com més posts fas més te n'adones que no escrius gaire bé, o no fas bones fotos, o tot alhora i que a vegades per molt que t'hi escarrassis en fer un post, t'acaba sortint un xurro patatero que no entén ningú (però això últim només de tant en tant).


El que no sabria dir exactament és si la seva adició s'ha de situar entre els avantatges o entre els inconvenients.


5 comentaris:

 1. Anònim19/3/10

  Hola! Som la Marta, en David, l’Anna i la Ivette. Primer de tot, donar-vos les gràcies per posar-ho tan fàcil. És molt bona idea fer l'entrevista mitjançant un blog, 1. perquè el treball que portem a terme tracta sobre les noves maneres d’interectuar a la web i 2. perquè nosaltres (i altra gent) pot formar part de l'entrevista i fer les seves aportacions.
  En segon lloc, i seguint amb l'entrevista, una de les coses que ens inquieta és si creieu que el fet que tothom pugui escriure quelcom a Internet, pugui treure rellevància a la feina del periodista. Podem dir que és una nova manera de ‘fer periodisme’? A través dels blogs, tothom pot escriure notícies.
  Per altra banda, creieu que aquests espais s’han convertit en ‘diaris personals digitalitzats’? Com creieu que estan afectant els blogs, sociològicament parlant?
  Moltes gràcies.

  ResponElimina
 2. Hola Marta, David, Anna i Ivette,

  Seguint la iniciativa d'en Joan he publicat un post al meu bloc responent a una de les preguntes que plantegeu.

  http://www.carlesbanus.cat/2010/03/preguntes.html

  Carles

  ResponElimina
 3. Hola Marta, David, Anna i Ivette.

  Vaig esquivar les preguntes relacionades amb la premsa per deixar-les als professionals del sector, però com que sembla que us preocupa millor que acabi fent-ne un segon post.

  Però que en penseu de la pregunta d'aquest post? Esteu d'acord vosaltres amb el que he dit?

  ResponElimina
 4. Anònim22/3/10

  Bon dia!
  Joan, sí, estem d’acord en tot el que has dit però tenim un dubte. No seria millor que tots els escrits que es publiquen als blocs es filtressin? Sabem que podria ser complicat però estalviaria problemes. Almenys fer passar per un filtre tots els comentaris malsonants o que poden ferir a l’autor de l’entrada.

  Per altra banda, creiem que l’addicció és negativa, i no només en els blocs, sinó en altres aspectes.

  Aquest dijous ja hem d’entregar el treball. Moltes gràcies per la vostra ajuda i col•laboració.

  ResponElimina
 5. Imagino que et refereixes als comentaris quan planteges lo del filtratge. Sí, es pot activar la moderació de comentaris, però l'autor del bloc sempre té la potestat d'esborrar aquells comentaris que cregui oportú. Tot i que a vegades algun comentari fora de to també pot ser útil per reafirmar les tesis del blocaire. Als blocs no acostuma ha haver-hi problemes amb això.

  Altra cosa son els "vomitoris" que hi han a moltes capçaleres digitals, però això és un altre tema.

  Ara que ja us heu tret del damunt la part menys interessant (el treball) jo us animaria a que obriu un bloc i us endinseu dins l'apassionant univers de la blogosfera. ;-)

  En quant a lo de l'adició era una broma i tens raó.

  Salut i blocs!

  ResponElimina