16 d’abr. 2010

LA VANGUARDIA 18/4/1970 Splashdown


Em va semblar interessant recrear el time-line de l'epopeia de l'Apollo 13 tal com es va viure aquí en el seu dia. Ho hem pogut veure a través de l'hemeroteca de La Vanguardia, que malgrat les limitacions de l'època, encara veig que va donar força bona informació.

També dir-vos que si teniu oportunitat de veure en DVD la pel·lícula de Tom Hanks, no deixeu de mirar-la també en la versió comentada pel mateix Jim Lovell , imprescindible pels afeccionats al tema.

Al marge del munt de problemes que van tenir, n'hi ha un de concret del qual no se'n parla gaire i que a mi sempre m'ha produït certa inquietud. Sabeu que és un Generador Termoelèctric de Radiosòtops? Jo tampoc ho se molt bé, però el LM del Apollo 13 en duia un i recordem que l'Aquarius enlloc de quedar-se a la lluna va tornar a la terra i es va desintegrar xocant amb l'atmosfera. Algunes parts van resistir i van caure al pacific.
Si cliqueu l'enllaç veureu que és un GTR i cap al final de la pàgina podreu llegir aquest fragment:

La fallada, a l'abril de 1970, de la missió Apollo 13, va produir la reentrada en l'atmosfera del mòdul lunar carregat amb un RTG, que es va cremar sobre Fiji. Contenia un RTG SNAP-27 carregat amb 44.500 curies totals, que va sobreviure a la reentrada (pel que havia estat dissenyat). Finalment va caure al oceà Pacífic, a la fossa Tonga, on roman a una profunditat d'entre 6 i 9 km. L'absència de traces de plutoni-238 en mostres d'aire i aigua de la zona indica que el contenidor segueix intacte. Aquest contenidor s'espera que romangui segellat durant uns 870 anys més.

Si en Lowell s'arriba a passar de frenada ens podia haver posat la càpsula amb material radioactiu per barret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada