6 de maig 2010

Misión eclipse i l'accent de La Segarra

Tenim ja les dues finalistes per anar a Rapa Nui, podeu veure aquí el vídeo on el jurat decideix.

En aquest darrer vídeo ha sortit un tema que s'havia quedat amagat en segon terme des de que l'Eudald Jordà ens va ensenyar els "verdes pastos" amb un imponent accent del Ripollès.
El jurat recomana a la Sara Santacana que millori la seva vocalització per dissimular el seu "accent de La Segarra".

Jo que voleu que us digui, sense creure que s'hagi fet amb cap mala intenció, però a mi m'ha fet recordar aquelles declaracions fetes fa poc per l'ex-president Pujol on deia que a la gent que sobresortia en algunes disciplines se'ls pressionava per tal que dissimulesin la seva catalanitat.

A veure, és cert. A mi també m'agrada més la "vocalització" de l'Odriozola. Té un castellà molt maco i fluid, d'aquells que dona gust escoltar-lo. En canvi a la Santacana , malgrat l'esforç que pugui fer, "l'accent de La Segarra" li surt de dins i li fa perdre capacitat de comunicació al parlar en castellà. Crec que si la Santacana pogués concursar en català estarien, en aquest aspecte, més en igualtat de condicions.
Tot i així m'agradaria que la Sara de La Segarra fes punyetero cas del jurat i deixés anar tantes catalanades com li vinguin de gust, sobretot si va a Rapa Nui.

Per altre banda no vull caure en l'error de fer una confrontació lingüística del tema, ni molt menys política perquè no és això. El problema no és de les Sares, ni dels idiomes, si no de La Vanguardia.
Em sembla bé que aquesta capçalera opti pel castellà i està en el seu dret de voler arribar a molta més gent en un intent globalitzador, però cal ser conscient que això pot portar a una impermeabilització amb el seu entorn proper, i ha de ser feina seva buscar solucions per evitar que això no passi, no pas de l'entorn local de renunciar a la seva esencia.
Si, la Santacana té un accent massa local, però és que l'Odriozola també té el seu propi accent local que tan ens agrada.

És esnobisme creure que hem de renunciar a ser nosaltres mateixos per ser més globals. En certa manera tot això em fa recordar allò que parlàvem l'altre dia.

De totes maneres encara no tinc clar a quina de les dues votaré, ni quina d'elles crec que guanyarà. Haurem d'esperar a veure els darrers vídeos perquè totes dues es mereixen anar a l'Illa de Pasqua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada