17 de juny 2010

La xerrada de'n Pitu ( I )

Durant el transcurs de la setmana m'han vingut al cap algunes de les coses que va dir en Pitu Martinez en la xerrada que va fer durant l'entrega dels I Premis Blocs Educatius d'Osona, bàsicament perquè eren coses que ja m'hi havien passat pel cap abans.
No soc capaç de recordar tota la ponència que va fer, però si que us en voldria destacar unes pinzellades.

Va parlar d'educació evidentment, i va fer referència als models educatius que van proliferar al nostre país abans de la guerra civil. Jo no en soc coneixedor d'aquests models, però si que he llegit que eren molt avantguardistes i dignes d'estudi. Va referenciar-los tot dient que aquella gent tenia mètodes avançats, malgrat disposar de recursos molt primaris. Avui la xarxa ens dona recursos molt avançats que no funcionaran si no apliquem els mètodes adequats.
De poc serviran les pissarres electròniques si les utilitzem de la mateixa manera que si tinguéssim un guix al dits.

També va parlar de "sherpes". Potser podríem trobar-hi una altra paraula més adequada, però el concepte em va agradar. Fa referència a que el mestre enlloc de ser el posseïdor de la veritat absoluta, esdevé un guia que acompanya i mostra el camí que l'alumne ha de recórrer amb el seu propi esforç.

Un món complicat aquest de l'ensenyament. Recordem però, que a més de la generació d'educadors que va quedar malmesa per la guerra i el feixisme, no fa pas molt n'hi va haver una altre de fornada de mestres que, educats dins la doctrina de la dictadura, van entrar en la facultat de magisteri amb la convicció de que ells ho havien de fer, i ho van fer, diferent.

Ara hi ha el repte d'un canvi tecnològic que amplia fins a horitzons desconeguts les possibilitats dels recursos emprats en educació i jo, com sempre que em pregunten sobre aquest temes, el primer que faig abans d'opinar és preguntar : "D'això que hi diuen els mestres?". Escoltem-los doncs, són els que més hi entenen.


origen de la foto

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada