19 d’ag. 2010

Òpera a l'Spotify

He estat remenant per l'spotify i l'hi he trobat una nova funció per si us agrada l'òpera.

Jo de musica no en se un esborrany, però m'agrada molt i de l'opera ja començo a conèixer alguns compositors i estils. De manera que ja me n'he adonat que a part del món de les obres hi ha el món dels intèrprets. Que no és el mateix la donna è mobile segons qui la interpreti. Que no vol dir forçosament que un tenor ho faci millor que un altra, sinó que cadascun li pot donar un matís diferent al tema i que sobre gustos cadascú acaba triant.

Clar que per a un profà com jo que dedica pocs recursos al tema, se'm feia molt difícil poder comparar qui fa millor de Mimí, si la Caballé o la Kanawa.

Doncs bé, ara gracies a l'spotify ho tinc una mica, molt més fàcil. N'hi ha prou amb fer cerques amb el nom del tema, com ara che gelida manina, i de la llista de cerca resultant podem anar passant de línia en línia analitzant quina interpretació en agrada més. Fantàstic, oi?

És increïble com canvia una composició segons qui la interpreti. Hi han gravacions de grans mites com ara la Callas o en Caruso que van morir molt abans que aparegues el món digital i les gravacions són força dolentes. Com que no soc capaç d'apreciar la seva tècnica les acabo desestimant sempre i no les incloc a les meves llistes.
Perquè una altra cosa bona és que una vegada has trobat l'interpretació que més t'agrada la pots guardar en una llista i compartir-la amb els amics del Facebook o amb qui també utilitzi l'spotify.

Havia pensat en fer aquestes llistes col.laboratives, de manera que més gent podes participar en fer la tria del millor, però finalment penso que no deixa de ser una qüestió de gustos molt personal. De totes maneres si voleu fer algun suggeriment serà benvingut i de pas gaudirem d'una bona sessió d'òpera.

He començat a fer aquesta llista, tot i que em sembla que si és fa molt gran n'acabaré fent més d'una. Ja veurem.

Si algú no té encara l'spotify, ara hi ha una nova versió open gratuïta.

Per cert, poques sopranos aguanten comparatives amb la Caballé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada