7 de nov. 2010

Josep Pratdesdaba i Portabella (1870-1967)

Ja us en vaig parlar al mes d'Abril, quan es va presentar el llibre il.lustrat per la Pilarín, de la figura del vigatà Josep Pratdesaba i volia tornar a fer-ne alguna referència abans d'acabar l'any en que es commemora el centenari de l'Observator astronòmic que va construir a Vic.

A la Viquipèdia o buscant al Google trobareu molta més informació sobre ell de la que jo conec, de manera que no la repetiré pas en aquest post.

Si però, que hi han un parell de detalls sobre els que voldria entretenir-me una mica.

El primer és una reflexió.
Sí, una reflexió sobre la gent com ara en Pratdesaba, que en èpoques passades es dedicaven a descobrir el món que els envoltava amb els seus limitats mitjans i a fer-ne difusió. Estic convençut que si aquests personatges visquessin ara serien blocaires convençuts. Convençuts de la importància de la divulgació científica i del petit gra de sorra que cadascú hi pot aportar en la seva mesura i voluntat.

L'altre detall és el fet que l'anglesa International Lunar Society li va posar al 1951 el seu nom a un cràter lunar. Cràter complicat de veure des d'aquí, que he estat cercant per la xarxa i, renoi, no hi hagut manera de trobar-lo. Fins que he descobert que a la dècada dels seixanta els americans van cartografiar seriosament la lluna i van posar noms al seu criteri. Amb la de cràters que hi ha a la lluna i van haver de canviar-li el nom al d'un osonenc.
Quan tingui més dades en faig un post i us l'ensenyo.

Abans de final de mes hi haurà una xerrada a l'UVIC sobre en Pratdesaba, ja us en informaré.

2 comentaris:

  1. Molt agraïda per la teva col·laboració en recordar L'Observatori Pratdesaba amb motiu del centenari del mateix.

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu Montse, per la tasca que fas.

    Salut!

    ResponElimina