13 de nov. 2010

Peter Habeler a Torelló

Peter Habeler és un d'aquells alpinistes que a la dècada dels setanta van contribuir a evolucionar el món del muntanyisme.
Era d'una generació que per edat no van poder ser els primers en fer els grans cims, però que van protagonitzar un canvi en la mentalitat d'anar a l'Himàlaia. Deixaven endarrere les grans i feixugues expedicions i afrontaven les grans muntanyes, quan encara eren grans muntanyes, amb simplicitat i el mínim imprescindible.
A més, finançaven les seves aventures fent pel.licules, conferencies i escrivint llibres que van ser una referència per a noves generacions que vam venir després, tant pels que els han imitat pujant vuit mils, com pels que ens hem quedat fent trekings i gaudint de la muntanya.

El meu primer llibre de muntanya va ser d'en Peter Habeler.

Doncs resulta que aquest cap de setmana ell ha estat el convidat d'honor del Festival Unnim de Cinema de Muntanya de Torelló.

El divendres hi va haver la primera sessió de la 28èna edició del Festival i s'ha de dir que ara amb vídeo HD i sorround les pel.licules de muntanya guanyen molt.
La tercera pel·lícula de la nit va ser la mítica "Everest unmasked" de 1978, que explica com Habeler i en R. Messner van ser la primera cordada en pujar al sostre del món sense l'ajuda d'oxigen embotellat, fet que aleshores quasi tothom creia que era impossible.
A la pel.lícula se li nota l'edat, però conserva l'interes d'un clàssic del genere.

Hem pogut escoltar les explicacions d'en Peter abans de la projecció i també en una tertúlia el dissabte al foyer del teatre Cirvianum.
És potser una mica més baixet del que em pensava, però com a persona sembla molt més gran del que és mostra en els llibres.

Per cert, he estat tota la setmana cercant per casa el seu llibre i no l'he trobat, de manera que jo no l'hi he pogut fer signar.


P.D. : Curiosament en el mateix moment en que estava al Cirvianum l'estaven entrevistant a El9TV, coses de la tele. (minut 58)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada