3 de des. 2010

Temps moderns

Amb tot l'enrenou de les eleccions i el Barça he anat demorant aquest post que tenia pendent des que vaig anar a la xerrada que es va fer a l'UVIC dins dels actes del centenari de l'Observatori J. Pratdesaba.
En aquest post del bloc del centenari en podeu llegir un apunt sobre com va anar i jo només hi afegiria que va estar molt bé.De totes maneres ara en aquest post voldria posar l'accent en un detall que m'ha quedat donant voltes pels cap, i que no és el famós cràter.

En la xerrada se'ns va parlar de la figura de'n Pratdesaba, de com eren els telescopis a principis de segle passat i com ha evolucionat l'observació astronòmica en els darrers 100 anys.

Amb tot jo voldria posar-me en la pell d'aquells, que com el nostre il.lustre vigatà, van tenir en aquella època les inquietuds de ser tafaners en tot allò que els envoltava.

Llegeixo com van portar en tren a Vic la primera bicicleta, (el revisor els va dir que aquell trasto no s'aguantava dret), com experimentaven amb les primeres emissions de radio, com es capficaven per intentar entendre perquè a Vic hi havia boira, com s'entretenien amb els grups de poesia o els conjunts de guitarres, o com en Pratdesava va construir l'observatori i com es preocupaven per difondre tot allò que anaven descobrint.Sens dubte van ser temps apassionants, temps de grans canvis tecnològics que van canviar la seva manera de pensar i que ens han portat al món que tenim avui en dia.

Quan penso en aquesta gent, també penso en projectes com ara Guifi.net o d'altres que es fan arreu del país, i permeteu-me, inclús en la mateixa i molt més modesta Osonosfera.cat.

Perquè ara també estem vivint temps moderns, i m'hi jugo un pèsol que tots aquells "culs inquiets" avui en dia tindrien un bloc en la nostre comunitat blocaire per explicar allò que els apassiona.
Estaria bé que d'aquí a molts anys algun dels nostres nets també és preocupi de recordar el que va passar a Osona a principis del XXI.


Els dibuixos de la Pilarín han estat copiats d'aquest llibre i retocats amb la millor de les intencions.

2 comentaris:

  1. Anònim9/12/10

    Moltes gràcies pel teu post. Avui a "Osona Comarca", a la pàgina 7 hi ha el meu comentari. No han posat la foto que els vaig enviar sino una altre del seu arxiu. Els periodistes fan el que volen, inclús el text també l'han canviat fent fins i tot alguna errada de sintaxi. Paciència!

    ResponElimina
  2. Sí, Montserrat, cal tenir molta paciència amb la premsa. ;-)

    Salut!

    ResponElimina