17 de maig 2011

Què és tot això del 2.0?

Aquests dies estic fent apologia de tot el que envolta aquest concepte i m'estan fent molt aquesta pregunta. A veure si aquest post em serveix per explicar que vol dir aquest numero que ens va tan bé per resumir una idea.

El nombre prové del món de la informàtica. Quan es posa a la venda un programa informàtic es diu que és la versió 1.0, però com que aquesta gent no saben estar-se quiets ràpidament el comencen a remenar i en van treien noves versions, com ara la 1.01, 1.018, 1.2, 1.23, ... Quan el canvi és substancial i acaben fent un programa nou, aleshores canvien el numero de davant del punt, es a dir 2.0, 3.0, ...

Doncs bé, fa un temps un expert d'aquells que hi han i que no recordo mai el nom va dir que internet, que està constantment evolucionant, havia fet un canvi tan profund que havia entrat en la versió 2.0.

Quin ha estat aquest canvi?

Doncs l'aparició i popularització d'aplicacions que permeten a tothom, d'una manera fàcil i gratuïta, aportar contingut a la xarxa. És el que en diem eines 2.0 i que serien els blocs, Twitter, Facebook, Youtube, ...


... i això que té d'important?

Fa no tans anys, quan a casa nostre hi havia un regim dictatorial el conjunt de mitjans de comunicació tenien forma piramidal i estaven controlats des de d'alt pel dictador. Amb el canvi democràtic van aparèixer molts nous mitjans i la piràmide és va fragmentar en moltes (no tantes) altres piràmides comunicatives.
Malgrat la proliferació de canals i mitjans en els darrer anys, l'accés a aquests fluxes d'informació seguia restringit a la voluntat d'aquells que tenien el poder per comprar un micròfon.

Ara, en l'era 2.0, qualsevol persona pot d'una manera fàcil emetre continguts a l'abast de tothom. Ara tots tenim micro.

Si, ja se que tenir un bloc no vol dir que tot el món el llegeixi, que al twitter no hi han grans audiències, que si tothom parla alhora ningú escolta i que hi ha molt de soroll i tot el que vulgueu, però només cal endinsar-se una mica en aquest mundillo per veure la llum que dóna.

A partir d'aquí doncs, podem també aplicar el concepte a diversos elements de la nostra societat com ara la premsa 2.0, política 2.0, biblioteques 2.0, amics 2.0 ... i tot allò que adopti aquesta filosofia de facilitar la paraula a tothom que tingui quelcom a dir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada