4 de jul. 2011

Google +


Google ha tret una nova eina 2.0 que està en fase de proves i que de moment per fer-la servir s'ha de demanar invitació, les quals és van concedint de mica en mica. La nova criatura rep el nom de Google+, ... o G+ ( gé plus ) per la gent del mundillo 2.0 ;-)

Després de provar-la uns dies no me'n puc estar de comentar-ne unes primeres impressions. Per dir-ho en poques paraules, és com el Facebook però de Google.
Sí, al principi desorienta una mica, però si penses en fbk li agafes ràpid el funcionament, doncs bàsicament és la mateixa filosofia amb algunes petites diferències que passem a comentar:

- Hi han funcions pràcticament iguals, com el mur o el time-line.
- Hi han funcions que fan més o menys el mateix, però d'una manera més fashion, com ara agrupar els amics, encerclar-los en diuen al G+.
- Hi han funcions noves que no crec que fbk trigui a tenir aviat, com ara les videoconferències en grup.
- Hi han funcions que no se si fbk les voldrà incorporar com ara editar els textos.
- Hi han funcions que m'agraden del fbk que no té G+, com ara poder amagar el contingut d'alguns amics pesadets ;-)
- Hi han funcions que no m'agraden del fbk i que no té G+, com ara els jocs tipus Farmville.
- ...

Sí, Google ha volgut imitar a Facebook, fins hi tot ja ha sortit una aplicació per a Chrome per als que prefereixen l'estètica de fbk però volen fer servir G+.
Tècnicament jo crec que ambdues aplicacions estan força a l'alçada l'una de l'altra i serà interessant veure la cursa que fan entre elles.

Altra cosa és l'estratègia competitiva.
Fbk porta un gran avantatge. Per molt que Google compti en incorporar als usuaris de Gmail a G+ tan aviat com pugui, en Zuckerberg té per ara una superior musculatura pel que fa a nombre d'usuaris i habit d'ús, almenys aquí a casa nostre i costarà que la gent faci servir dues eines molt semblants.
Desconec com està el tema a l'Àsia o en tots aquells indrets on el ranking d'eines 2.0 més usades no coincideix amb els dels països occidentals.

De totes maneres jo el que lamento és que Google hagi apostat tan fort per entrar a les xarxes copiant l'arquitectura del model Facebook. Segur que hi han altres maneres d'aprofitar la filosofia 2.0 que no sigui aquesta. Es podrien fer eines que permetin aprofitar les aportacions de la gent per construir continguts, que enlloc de basar-se en el push informatiu ho facin en un pull, que impliquin el compromís per tirar endavant tasques i projectes, que s'emmirallin en altres models de relació entre les persones, eines obertes amb protocols que permetin interactuar amb usuaris d'altres marques, ...

Així doncs penso que G+ és un gran pas per Google, però no aporta gaire res de nou per a la humanitat, ... almenys de moment.

2 comentaris:

 1. Joan, coincideixo força en l'anàlisi. Referent a la reflexió final, que Google hauria pogut apostar per un altre model, vols dir que no és el que van fer amb Buzz i sobretot amb Wave? No serà que ara intenten començar la casa pels fonaments (és a dir, pel que ja triomfa, que és Facebook), i després amb una massa crítica suficient anar evolucionant cap a un estil propi? Després de dos fracassos, potser s'han plantejat anar més a poc a poc, ser més conservadors i mirar si així sona la flauta...

  ResponElimina
 2. La veritat Josep és que no se que vol fer, ho hauria de fer, Google. Vaig força perdut. És com mirar una partida d'escacs i no entendre a quina estratègia obeeix un moviment. Potser si que tens raó.

  Si que s'ha de dir que G+ és un producte molt més ben acabat no pas Wave o Buzz, dos nyaps tecnològicament avançats, però a mig camí del no res.

  De totes maneres, el que si que tinc clar és que G+ no és el que jo voldria que fes Google, més que res perquè per fer això ja tenim Facebook.
  Jo preferiria que s'hagés arriscat fent una proposta nova. Hi ha molt de camí per recórrer encara i em desespera les poques ganes que hi han de fer-ho.

  Salut!

  ResponElimina