24 d’ag. 2012

The Newsroom

A principis del 2009 vaig mirar per internet d'una manera compulsiva i addictiva les 7 temporades de la famosa serie de televisió The West Wing. Després d'allò no en vaig  trobar cap altre més d'atractiva i vaig tornar a deixar d'interessar-me per les series de TV. Fins ara.

A finals d'aquest mes de juny el guionista i creador de TWW, Aaron Sorkin estrenava al canal HBO una nova serie titulada The Newsroom.
The Newsroom és una gran obra imprescindible i obligada per a tothom que tingui interes pel periodisme, però també ho es per a tothom que encara compri diaris o miri telenotícies, ... o fins hi tot per a qui ja no els mira.

També podríem dir que un virtut/defecte és potser la semblança amb TWW. Sorkin trasllada un esquema semblant de les oficines de l'ala oest de la Casa Blanca a la redacció d'un telenotícies lider del prime time d'una televisió per cable americana.
D'un president demòcrata a un carismàtic presentador republicà. Si, perquè no s'acaben aquí els paral·lelismes, podríem seguir i jugar a veure si  Donna Mos tindria el seu equivalent amb Maggie, Josh Lyman amb Jim Harper, Sloan Sabbith per Sam Seaborn, Charlie Skinner fa un rol semblant a Leo McGarry o fins hi tot si Mackenzie ha de ser Abigail Barlett o C.J Creg o ambdues alhora. ...

Potser les comparances son una mica  forçades, però la sensació de dejà vu hi és present ja que Sorkin es copia a si mateix, tot i que ho fa amb elegància i frescor.
Per altra banda si a TWW ens ensenyava com funciona la política nord-americana real fent servir un univers fictici paral·lel, aquí fa servir en cada episodi una noticia real de rellevància (crisi nuclear Japó, mort Bin Laden, ...) per ensenyar-nos com és (o com hauria de ser) el món del periodisme de qualitat.

El doble salt mortal de fer que un presentador republicà critiqui als republicans no sempre és creïble i en ocasions s'hi entreveu la ideologia del guionista, així com també un excessiu pes dels triangles amorosos dels personatges serien dues critiques que també voldria destacar de la serie.

De manera que si no heu vist TWW ara teniu l'oportunitat de gaudir per primer cop del seu enginy i si n'éreu addictes com jo, aleshores us espera una bona nova dosi de talent.Tinc entès que aquest darrer diumenge d'agost s'emet el desè i darrer capítol de la primera temporada i que HBO ja ha confirmat que n'hi haurà una segona.


2 comentaris:

  1. TWW no l'he vist, de manera que no puc comparar. però the newsroom em va enganxar des del principi. Hi ha vegades que em recordava la Monica Terribas collant als polítics perquè responguin els que els ha preguntat i no allò que els va be dir.

    ResponElimina
  2. Si, jo també hi havia pensat. Però sobretot penso que la serie és força universal i tot el que postula es pot aplicar a casa nostra també.

    Salut!

    ResponElimina