22 d’abr. 2015

Votar en clau local o de partit a les municipals?

Com cada quatre anys quan s'acosten les eleccions municipals, enguany ja he tornat a escoltar l'etern debat sobre si en les eleccions per l'alcaldia del municipi la gent vota més pensant en si coneix personalment el cap de llista o més aviat se segueix decidint el vot en funció de les sigles de cada partit  mantenint els criteris ideològics que ens mouen per triar els governs.
Sospitant que les respostes a aquesta pregunta que fins ara he anat escoltant eren, poc o molt, deliberadament o sense intencionalitat, condicionades pels interessos electorals de qui les emetia, dedico avui doncs uns moments i un post a reflexionar sobre el tema i deixar l'afer endreçat.

A veure, la presa de decisions sempre ve condicionada per les referencies que tenim cadascú. Les quals sempre n'hi ha més d'una i alhora les jerarquitzem en funció d'uns valors. Com que és difícil eliminar referències, les estratègies de qui ens vols convèncer sempre van encaminades a que modifiquem la nostra escala jeràrquica de referències per tal que prioritzem la pregunta per a la qual ells son la millor resposta.
És a dir, tot és important i s'ha de tenir en compte, però sempre hi ha allò més important que ens acaba fent decidir.

Doncs bé, en política municipal passa el mateix. Si els interessats a l'alcaldia no aconsegueixen crear un debat local enfocat a la pregunta per la qual ells son la millor solució, els votants només tindran com a referència el que veuen als mitjans i votaran en conseqüència.

Si el seu partit esta en alça, el candidat murri potser no voldrà entrar en gaires debats locals per no donar peu als rivals amb partits a la baixa o sense partit. O potser, si és tan murri i es veu capaç voldrà jugar en els dos fronts.
Resumint, crec que la gent votarà el clau local o de partit en funció de la capacitat que tinguin tots els alcaldables de creat debat local.


Per cert, si sou d'una gran ciutat podria ser que aquesta reflexió us vingui una mica de nou, però penseu que en els municipis no gaire grans molta gent coneix personalment als alcaldables o bé a molta de la gent que va en les llistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada